Krachttraining voor vrouwen: tips, fabels en veelgemaakte fouten!

19 oktober 2019 / Kracht, Spiermassa
Krachttraining voor vrouwen: tips, fabels en veelgemaakte fouten!

Krachttraining voor vrouwen: tips, fabels en veelgemaakte fouten!

Krachttraining wordt de laatste jaren steeds populairder onder vrouwen. Een positieve ontwikkeling, want trainen met gewichten heeft ontzettend veel voordelen! Ondanks die toegenomen populariteit lees je echter nog steeds veel onzin over krachttraining voor vrouwen. Zonde, want aan slecht uitgevoerde fitness heb je niet zo veel. We zetten daarom eens alle essentiële informatie op een rijtje. Waarom is krachttraining nuttig voor vrouwen, en hoe moet je het vooral wel en niet aanpakken?

Waarom krachttraining voor vrouwen?

Om te beginnen: waarom zou je krachttraining nou verkiezen boven je vertrouwde cardio workout? Trainen met gewichten heeft een aantal voordelen die cardio niet heeft:
• Je bouwt meer spierweefsel op. Daardoor verbrand je meer calorieën, val je af én ontwikkel je een strakker silhouet dan met alleen cardio.
• Je botten worden sterker. Krachttraining voorkomt of vermindert botontkalking, waar vrouwen zeker op latere leeftijd juist veel last van hebben.
• Krachttraining is leuk en afwisselend. In ieder geval een stuk afwisselender dan een uur op een loopband staan…
• Je krijgt meer zelfvertrouwen. Je wordt niet alleen sterker van die gewichten, je zult je ook al snel sterker voelen!
Daarnaast heeft krachttraining natuurlijk ook alle algemene voordelen van sport. Je wordt er vrolijker en energieker van, je verbrandt er calorieën mee en je vermindert de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Fabels over krachttraining voor vrouwen

Toch blijven veel vrouwen tot in de eeuwigheid op die loopband hangen. Dat heeft vooral te maken met een paar fabels die vaak over vrouwen en fitness verteld worden:

1. Van krachttraining word je te gespierd
Angst nummer één onder vrouwen: dat ze een soort hulk worden als ze eenmaal het krachthonk in duiken. Begrijpelijk, maar onnodig! Om zo’n figuur te krijgen heb je namelijk twee dingen nodig: veel training en de juiste hormonen. En die hormonen maken het verschil: vooral testosteron is essentieel voor spiergroei. En juist dat hormoon maken vrouwen véél minder aan dan mannen. Je ontwikkelt daarom minder snel spieren, en ze worden nooit zo groot. En wordt het je toch te gek, dan kun je altijd gas terugnemen.

2. Van krachttraining word je zwaarder
Ben je net op streefgewicht, moet je kennelijk krachttraining gaan doen. Daar word je toch juist zwaarder van? Dat klopt, maar let op: de ene kilo is de andere niet! Een kilo spieren neemt veel minder ruimte in dan een kilo vet. Als je vet verliest en spieren opbouwt, kun je dus slanker en zwaarder tegelijk worden. Goed, je weegschaal geeft dan inderdaad een hoger getalletje aan – maar maakt dat echt uit als je er intussen goed uitziet?

3. Vrouwen moeten lichter trainen
Een veelgehoorde fabel: vrouwen moeten lichter trainen dan mannen. De verklaringen lopen uiteen van ‘over gespierd’ tot ‘vrouwen vinden krachttraining niet leuk’. Beide argumenten kun je maar beter negeren. Met relatief zware (maar gecontroleerde) training bereik je simpelweg het beste resultaat.
Door op termijn de intensiteit van je work-outs steeds iets te verhogen bouw je op termijn dat felbegeerde strakke lichaam op. Door lichte gewichten te gebruiken, wordt vooral het uithoudingsvermogen van je spieren beter. Ook leuk, maar niet waar je primair voor gaat. En of je het leuk vindt? Dat kun je toch maar beter zelf bepalen…

4. Buikspierkwartier tegen buikvet
Veel vrouwen die met krachttraining beginnen, trainen alleen hun probleemzones. Vooral het buikspierkwartiertje is populair: daarmee hopen ze hun overtollige buikvet te verbranden. Klinkt leuk, maar het probleem is dat plaatselijk vet verbranden helemaal niet mogelijk is! Als je resultaat wilt zien, kun je dus beter je hele lichaam trainen. Zo verbrand je namelijk in totaal de meeste calorieën. En daarmee raak je maximaal vet kwijt, waarvan een deel inderdaad van je buik komt.

Hoe moet het niet?

Er is eigenlijk geen goede reden om níét aan krachttraining te beginnen, met andere woorden. Dan is het natuurlijk nog wel zaak om het goed aan te pakken. Veel magazines laten vrouwen toch vooral op yogamatjes zien. Leuk als je wilt mediteren, maar voor krachttraining kom je er niet met een elegante halter van 2 kilo. Vraag jezelf dus af of de groepsles waar jij je aardig in het zweet werkt wel optimaal is voor jouw doelstelling. Als beginnend sporter helemaal prima, maar die verbetering staakt snel. Blijf jezelf uitdagen!
Ten slotte is ook het overmatig gebruik van apparaten niet aan te raden. Daarmee isoleer je de verschillende spiergroepen namelijk van elkaar en train je je lichaam als geheel minder productief.

Tips voor krachttraining

Wil je serieus met krachttraining aan de slag, dan kom je dus eigenlijk niet onder de serieuze weerstandstraining uit. Nu kan dat voor een beginnende sporter een beetje een drempel zijn. Een paar korte tips om te beginnen:

1. Voel je niet geïntimideerd!
Krachttraining wordt steeds populairder en ook al wat fittere dames en heren zullen in de gym aanwezig zijn. Bedenk echter dat ook zij gewoon bij het begin begonnen zijn! Zolang je maar serieus aan de slag gaat, zit je helemaal op de juiste plaats.
Ken je mensen die regelmatig aan krachtsport doen, dan kun je in het begin ook samen gaan trainen. Zo heb je een maatje om mee samen te werken en hoef je niet in je eentje aan alles te wennen.

2. Ga bij PowerBase Fitness aan de slag 🙂
Bij PowerBase kun je prima aan krachttraining doen! Wij helpen je met de ingewikkelde oefeningen en maken een sportprogramma op maat zodat jij precies weet wat je te doen staat om je doelstelling te bereiken.

3. Vorm boven gewicht
Soms zie je dat mensen zó graag meer willen tillen gewicht, dat ze met hun vorm gaan smokkelen. Daar help je jezelf echt niet mee. Zorg dus dat je eerst je techniek op orde hebt, gelukkig helpen onze trainers je van A tot Z en leggen ze je sportprogramma van dag tot dag uit. En maak je niet te druk als dat betekent dat je eerst maar weinig gewicht kunt liften!

4. Zorg voor goed materiaal
Prettige sportkleding is natuurlijk een must als je de sportschool in gaat. Maar ook andere hulpmiddelen – van een handdoekje tot goede sportschoenen – zijn essentieel. Ook hier geldt weer: een goede voorbereiding scheelt ter plekke een hoop onzekerheid.
Al met al verschilt krachttraining voor vrouwen dus eigenlijk niet van krachttraining voor mannen. Met goede voorbereiding en hard werk kun je dat droomlichaam kweken. En daar heb je die eeuwige loopband niet voor nodig! ??

Wil jij meer weten over onze aanpak? Plan dan een vrijblijvend intake gesprek in met een van onze trainers!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*

Top
Open chat
1
Stel gerust je vraag
Scan de code
Welkom op de chat van Powerbase Fitness! Waarmee kan ik je helpen?

Kom je er niet helemaal uit? Laat je dan vrijblijvend adviseren door een van onze professionals via deze chat!

Plan ook gemakkelijk via de chat een proefles of intake gesprek! :)